Biljart etiquette en meer ....

Voor degenen die nog niet zo goed op de hoogte zijn van de gebruiken bij biljartwedstrijden, hierbij het volgende artikel dat we voor het eerst in 2015 op de site hebben geplaatst:

 

Het bestuur van de biljartvereniging “De Pol” hecht er aan en benadrukt daarom uitdrukkelijk, dat de leden van de vereniging tijdens hun aanwezigheid in de biljartzaal voor het spelen van wedstrijden of voor training of het spelen van “zomaar een partijtje” bepaalde spel- en gedragsregels in acht nemen.

Daarom brengt het bestuur graag de door de KNBB ontworpen en gehanteerde BILJARTETIQUETTE opnieuw onder de aandacht en wijst er op, dat de meeste van de volgende regels via het wedstrijdreglement van de KNBB verplicht zijn gesteld.

In voorkomende gevallen zullen leden, die de gewenste en voorgeschreven regels overtreden, zo nodig hierop door het bestuur worden gewezen, waarbij in geval van herhaald laakbaar gedrag sancties niet kunnen worden uitgesloten. Hopelijk hoeft het zover nooit te komen !

Daarnaast hebben we wat tips voor jou als  toeschouwer.

1. Biljartetiqette

  1. Geef bij de aanvang van de partij je tegenstander een hand, kijk hem daarbij aan en wens hem een goede en prettige partij.
  2. Als je tegenstander een moeilijk uit te voeren carambole tot stand brengt, geef dan gerust uiting aan je bewondering, b.v. door met je vingers te knippen. Overdrijf hierin niet door luidruchtig gedrag
  3. Ga na het beëindigen van een beurt op normale wijze direct naar je stoel. Het maken van enig misbaar of het geven van een uiteenzetting aan omstanders is misplaatst en stoort de tegenstander. 
  4. Als je beurt wordt beëindigd door een zogenaamde kets, ga dan niet omstandig je pomerans bewerken, maar wacht daarmee tot je weer aan de beurt bent. 
  5. Leg tijdens je beurt het krijt niet met de smeerzijde op de rand van het biljart waardoor biljart en kleding bevuild kunnen worden. Als je beurt beëindigd is, laat dan het krijt niet op het biljart liggen maar neem het mee naar je plaats.
  6. Wanneer je tegenstander aan stoot is, blijf dan rustig op je stoel zitten. Maak geen overdreven gebaren als hij in je gezichtsveld komt om hem uit zijn spel te halen, maar doe dat ook niet achter zijn rug.
  7. Als daar geen regel voor is getroffen, verzoek dan zo nodig de arbiter om de partij te mogen onderbreken om naar het toilet te gaan. Doe dat echter in je eigen beurt.
  8. Indien nodig, verzoek dan de arbiter de lamp weg te halen. Doe dat correct en niet met een of ander vervelend gebaar. Een bedankje voor het voldoen aan dit verzoek is heel normaal.
  9. Als je als eerste je partij hebt beëindigd, wacht dan met het uit elkaar schroeven van je keu, tot je tegenstander de gelijkmakende beurt heeft beëindigd. 
  10. Als je tegenstander heeft gewonnen, feliciteer hem dan daarmee. Bedank direct na de partij de arbiter en de schrijver voor de verleende medewerking.
  11. Zoek de schuld van je eigen falen niet bij je tegenstander of bij de arbiter, wijt het ook niet aan de kwaliteit of onderhoud van het materiaal. Durf de hand in eigen boezem te steken.

Sportief gedrag bij winst is niet moeilijk maar hoort vooral ook bij verlies.

Om winnaar te kunnen zijn moet je leren te verliezen.

2. Ben je toeschouwer?

Onthoud je dan van elke vorm van afleiding van de spelers:

Houd je commentaar voor je, want het haalt spelers uit hun concentratie.

Zeg niet, fluisterend of hardop, hoe volgens jou de volgende bal moet worden gemaakt, jij bent geen speler en bemoeit je er niet mee.

Spreek zachtjes tegen elkaar als publiek, spreek in geen geval met de spelers.

Bewondering voor een mooi gemaakt carambole kun je laten merken door bijv. even met vingers te knippen of even op de tafel te tikken.

 

3. Maar er is meer....

Behalve het in “Biljartetiquette” vermelde is het volgende naar de mening van het bestuur ook best van belang:

 

  1. Zorg voor de wil om te winnen. Biljarten is een uitgesproken concentratiesport, dus zorg er voor goed geconcentreerd aan een partij te beginnen.
  2. Richt je aandacht ook op het spel van de tegenstander en laat je niet afleiden door randverschijnselen.
  3. Bij een matige of niet-bij-de-les-zijnde arbiter kan deze tijdens een partij enigszins op scherp gezet worden door bij vastliggende ballen of een twijfelachtige entree of dedans te verzoeken zijn beslissing nog eens te overwegen. Een dergelijk trucje niet uitproberen bij een goede arbiter! Dan zal het echter ook niet nodig zijn. Overdrijf in deze situatie nooit.
  1. Heeft de tegenstander zojuist een grote serie gemaakt en heb je dus lang op je stoel gezeten, ga dan niet direct voor de meest risicovolle oplossing! Je mist daarvoor op dat moment het goede gevoel. Pas na enige ogenblikken, zeg een half minuutje, zul je weer voldoende gevoel hebben. Knijp eens flink in de keu om wakker te worden, krijt nog eens extra.
  2. Zeg tijdens een wedstrijd nooit tegen je tegenstander “maak ‘m maar uit”.

      Denk altijd dat jij de enige bent die de partij uitmaakt! Blijf zorgen voor die wil om te winnen en blijf geconcentreerd!

  1. Zonder je het laatste kwartier voor een wedstrijd zoveel mogelijk af. Zo bouw je concentratie op.
  2. Voorkom het om je tegenstander voor de partij kwaad te maken door allerlei vervelende, vaak niet eens zo bedoelde opmerkingen te maken, ga hem uit de weg. 
  3. Probeer zo ontspannen mogelijk op je stoel te gaan zitten tijdens de beurt van je tegenstander. Wel een actieve en agressieve houding uitstralen, speel met je vingers.
  4. Tenslotte: verschijn met goed materiaal (keu, krijt, schuurplankje, staalwol e.d.) en zorg voor correcte kleding!

 

EN BEDENK ALTIJD:

             

      SPORT EN SPEL BEDRIJF JE VOOR JE PLEZIER  EN ZO DENKT  JOUW  

      TEGENSTANDER EN MEDE-CLUBLID ER OOK OVER     

      BENADER ELKAAR DAAROM STEEDS VOORKOMEND EN MET RESPECT,  

      OOK AL LIGT DIE ANDER JE TOEVALLIG NIET ZO.